V pretekoch junioriek získala zlato Begová, Chladoňová skončila 12.

05.08.2023 Celý región

Glasgow 5. augusta (TASR) - Francúzska cyklistka Julie Begová triumfovala po samostatnom úniku v sobotných pretekoch junioriek s hromadným štartom na MS v Škótsku. Osemnásťročná jazdkyňa zvládla 70 km dlhú trať so štartom a cieľom v Glasgowe za 1:54:53 h. Striebro získala Britka Cat Fergusonová (+9 s), ktorá vyhrala špurt skupiny prenasledovateliek, bronz si vybojovala Belgičanka Fleur Moorsová. Slovenská reprezentantka Viktória Chladoňová skončila s odstupom 17 sekúnd na 12. mieste, Terézia Ciriaková a Anna Ržoncová preteky nedokončili.

Rozhodujúci moment pretekov sa odohral 22 km pred cieľom, keď nastúpila Begová spoločne s ďalšími troma cyklistkami. Francúzka, ktorá od augusta trénuje so ženským tímom Cofidisu, sa však osamostatnila a na technickom okruhu dotiahla sólovú jazdu do úspešného konca.

Chladoňová dosiahla najlepší slovenský výsledok medzi juniorkami od roku 2013, keď Tereza Medveďová vo Florencii skončila na šiestej priečke. "Od štartu boli preteky veľmi nervózne. Štartovali sme úplne zo zadných pozícii a bolo ťažké dostať sa dopredu. Už v prvom kole sa pelotón dosť vyselektoval. Vo štvrtom kole a približne vo štvrtom kopci sa naša skupina rozdelila na dve polovice. Tak to zostalo až do cieľa. V poslednom kole nám začalo pršať, takže to bolo technicky náročnejšie, ale snažila som sa v čelnej skupine udržať a do cieľa som prišla na 12. pozícii. Som veľmi rada za tento výsledok nakoľko to boli moje prvé MS na ceste. Vôbec som nevedela do čoho idem a cielom bolo udržať sa v hlavnej skupine," uviedla Chladoňová v tlačovej správe Slovenského zväzu cyklistiky (SZC).

cestná cyklistika - MS

preteky junioriek (Glasgow - Glasgow, 70 km):

1. Julie Begová (Fr.) 1:54:53 h, 2. Cat Fergusonová (V. Brit.), 3. Fleur Moorsová (Bel.), 4. Federica Venturelliová (Tal.) všetky tri +9 s, 5. Imogen Wolffová (V. Brit.), 6. Titia Ryová (Fr.) obe +12, ..., 12. Viktória CHLADOŇOVÁ +17, Terézia CIRIAKOVÁ a Anna RŽONCOVÁ (všetky SR) nedokončili
 

Vyberte región